Optidev tar hem storaffär i Norge

Norska Järnvägen (NSB) valde Optidev som leverantör av ett nytt handdatorsystem som kommer att användas för biljettkontroll och försäljning ombord på tågen, till ett värde av drygt 15 miljoner kronor.

img_nsb

Affärens värde överstiger 15 miljoner svenska kronor. Efter flera månaders tester av olika lösningar, föll valet på den Windows Mobile-baserade handdatorn, Pidion BIP-1300, från den svenska leverantören Optidev. Handdatorn är av samma typ som den som Norwegian och SAS använder.

“Vi testade lösningar från många leverantörer och Optidev var det företag som erbjöd den bästa totallösningen,” säger Pål Tore Pedersen, mobilitetsansvarig för NSB region öst. “Vi är mycket nöjda med både inköpsprocessen och utrullningen, och handdatorn har blivit väl mottagen av våra konduktörer.”Den nya handdatorn har en integrerad skrivare och kortläsare samt streckkodsläsare.

Förutom att läsa betalkort med magnetkortsremsa och chip, kan handdatorn även läsa de kontaktlösa kort med RFID-tagg som NSB kallar Flexus-kort. Unikt för den nya lösningen, är att både skrivare och kortläsare är integrerade i handdatorn. Förut använde NSB ett system som bestod av en handdator som kommunicerade med en skrivare/kortläsare i bältet via blåtand. Kommunikationen mellan handdatorn och skrivaren/kortläsaren var störningskänslig och orsakade problem med att skriva ut biljetter och ta betalt med kort. Dessutom var handdatorns batteritid dålig. Konduktörerna fick ofta ladda batterierna mitt under pågående arbetspass. Med den nya handdatorn har både prestandan och systemets pålitlighet ökat, samtidigt som batteritiden är mycket bättre.

“Med all teknik i en och samma enhet har vi inte längre några kommunikationsproblem och konduktörerna kan arbeta mer effektivt,” menar Pedersen. “Särskilt stor förbättring märks det på batteritiden. Förut var det vanligt att konduktören var tvungen att ladda handdatorn innan arbetsdagens slut. Den nya handdatorn kan användas i nästan en hel vecka mellan varje laddning.”

“Vår handdatorlösning förenklar konduktörernas vardag och gör mötet med kunden mer positivt, utan tekniskt krångel, säger Ole Feste,” Optidevs platschef  i Norge. “Med all teknik integrerad i handdatorn är det även mindre utrustning för NSB att hålla ordning på och att administrera.”

NSB har även tecknat ett serviceavtal med Optidev. I detta avtal ingår utbytesservice för att garantera problemfri drift. Optidevs utbytesprogram innebär att en ny handdator skickas så fort NSB skickar in en enhet för reparation. Utbytesenheten är konfigurerad och laddad för att direkt tas i bruk.

Optidev är störst i Norden på service av handdatorer och de flesta reparationerna görs på Optidevs egen serviceavdelning. Via ServiceWeb, Optidevs webbaserade förvaltningssystem, kan NSB enkelt hålla koll på utrustningen och servicekostnaden i realtid.

“Vi är mycket stolta över att ha blivit valda i den hårda konkurrensen, särskilt då många av de andra leverantörerna är mer etablerade än Optidev på den norska marknaden,” säger Tommy Vestlie, VD för Optidev. “Affären är en bekräftelse på att Optidev är en av Skandinaviens starkaste spelare på mobiltetsområdet.”

Robusta mobilitetslösningar för framtiden