Fler referenser

Assa Abloy

Assa Abloys smarta leveransboxar, med nyckel direkt i mobilen, ska underlätta last mile delivery. I pilotcaset byggde Optidev in de virtuella nycklarna i åkeriets leveranssystem och gjorde lösningen tillgänglig för tusentals aktörer.

Stöd för smarta leveransboxar: systemintegreringen som alla vinner på

Den svåraste pusselbiten i en leverans
Fenomenet last mile delivery beskriver den svåraste och mest kostsamma delen av en leverans. Godset har tagit sig hela vägen från avsändaren och bara den sista biten återstår – med snårig infrastruktur, många stopp som ska samköras och inkonsekvent adresshantering som kan ställa till det. En av de allra största bovarna, och skäl till så kallade bomkörningar, är att mottagaren helt enkelt inte finns på plats för att kunna ta emot försändelsen.

För att lösa det sistnämnda har Assa Abloy utvecklat smarta leveransboxar. Här lämnar åkeriet leveransen i ett skåp som föraren låser upp med en virtuell nyckel, varpå mottagaren får ett SMS om att deras försändelse har levererats. Mottagaren använder sedan en egen virtuell nyckel i sin smartphone för att låsa upp skåpet och hämta leveransen när det passar hen själv bäst.

En sista detalj
För att testa och lansera sina smarta leveransboxar inledde Assa Abloy ett pilotprojekt i Stockholm tillsammans med fastighetsförvaltaren Novi Real Estate. Med ett hundratal fastigheter i Stockholmsområdet får de Ahlsell-leveranser till dussintals adresser varje dag. Tack vare lösningen med blåtandsnyckel direkt i smartphonen kunde deras fastighetstekniker nu hämta upp paketen närsomhelst utan att behöva avbryta några arbetsuppgifter.

För att få lösningen att fungera behövdes bara en sista detalj, nämligen ett sätt för åkeriet att hantera de virtuella nycklarna. Skulle varje förare behöva bära med sig en extra handdator eller smartphone och lära sig en ny app? Skulle privata telefoner behöva användas och vad skulle det i så fall innebära för säkerheten?

Lösningen
Åkeriet som levererar för Ahlsell till de utvalda fastigheterna heter OLAB och är sedan länge kund till Optidev. När frågan om pilotprojektet med leveransboxarna kom inledde vi ett samarbete med Assa Abloy för att lösa den sista utmaningen.

Vi lät två Optidev-programmerare utbilda sig i Assa Abloys system för att kunna integrera deras säkerhetskrypterade, mobila blåtandsnycklar i vår TrueMobile-plattform. Genom att bygga in stöd för nycklarna i den existerande plattformen kunde vi eliminera åkeriets behov av en särskild app eller att föraren skulle tvingas ha en extra enhet med sig.

Större innebörd
För OLABs del kan förarna nu komma åt de virtuella nycklarna helt sömlöst, direkt i sitt leveranssystem. Men resultatet av vårt arbete med pilotcaset är betydligt mer omfattande än så.

Integreringen innebär att alla med handdatorer, MaaS-lösningar eller leveranssystem som bygger på Optidevs TrueMobile-plattform nu kan välja att addera stödet för Assa Abloys smarta leveransboxar. Det handlar om tiotusentals förare varje dag och möjliggör säkrare och mer flexibla leveranser, nya affärsmöjligheter för såväl leverantörer som åkerier, och inte minst en enklare vardag för de många mottagarna.

Affärsnytta

Höjd leveranssäkerhet
Större flexibilitet
Gynnar alla parter
Sömlös integration
Färdigutvecklat tillval

Sammanfattning

  • Systemintegrering
  • Höjd leveranssäkerhet
  • Större flexibilitet
  • Gynnar alla parter
  • Sömlös integration
  • Färdigutvecklat tillval

Assa Abloy

Assa Abloy är en multinationell lås- dörr- och säkerhetskoncern med huvudkontor i Stockholm och en omsättning på över 75 miljarder. Från att ha börjat med gångjärn, beslag och mekaniska lås på 1800-talet är företaget idag en av de världsledande aktörerna inom smarta lås, virtuella nycklar och säkerhetsdörrar.

    This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

    Robusta mobilitetslösningar för framtiden