Mobile Device Management – SOTI

Vad är en EMM-lösning egentligen?

Från MDM över MAM, MIM och MCM till EMM för BYOD och COSU. Vad är det? Absurd poesi, en korsordsfråga, olika genrer inom Electronic Body Music eller romerska tal? Nej, det är den snabba utvecklingen av teknik för verksamheter att ta kontroll över sina mobila enheter. Vi kan även lägga till UEM.

Inte sällan kan man följa en tekniks ökande komplexitet genom att notera antalet förkortningar av tekniska termer – ju fler förkortningar, desto komplexare teknik. Och utvecklingen av tekniken följer en bransch, ett samhälles eller en marknads ökande komplexitet. Exakt det har vi sett och ser hända avseende kraven och behoven för företag att vara mobila.

För såväl blue som white collar ökar behoven av att kunna arbeta överallt med mobil uppkoppling. Företags mobila flottor blir större och större. Därmed också behovet och kraven på att skydda information och kunna fjärrstyra mobila enheter. Det kan handla om allt från att uppdatera appar för kontorsarbetare och tjänstemän som arbetar hemifrån till att följa leveranser av gods eller snabbt kunna pusha ut meddelanden om exempelvis trafikolyckor eller köbildningar till chaufförer.

Det går inte att släcka ner kontoret

Vad som ökar komplexiteten än mer, och som vi ibland inte tänker på, är att mobila enheter används eller är uppkopplade 24 timmar om dygnet. Det går inte att släcka ner kontoret, stänga dörren och gå hem. De som är ansvariga för att ta hand om hanteringen av ett företags mobila flottor måste ha koll dygnet runt för att säkra och underhålla. Lägg sedan till att många använder sina egna mobiler i arbetet (BYOD, Bring Your Own Device) eller har företagsmobilen (COSU, Corporate-Owned Single-Use) kopplad till den privata.

Fredrich Pekár, Deputy Consulting & Project Delivery Manager på Optidev, har lång erfarenhet av att hjälpa kunder i logistik-, transport- och säkerhetsbranschen med både MDM- och EMM-lösningar. Vad är skillnaden?

– Det enkla svaret är att Enterprise Mobility Management eller EMM är företagsmanagering av hårdvara, mjukvara och innehåll. EMM är nästa generation av Mobile Device Management eller MDM. Med EMM kan ett företag fjärrstyra, skydda och uppdatera mobila enheter på distans. De kan också snabbt få ut affärskritiska appar och har kontroll över var mobila enheter finns, vilken status de har och hur informationen i dem hanteras.

Fredrich Pekár förklarar att en EMM-lösning innehåller en mängd komponenter, bland annat Mobile Device Management (MDM), Mobile Application Management (MAM) och Mobile Content Management (MCM). Där MDM styr funktioner i de mobila enheterna, MAM hanterar inställningar i appar och MCM kan kontrollera vem som kan visa vissa webbplatser och filer och om de kan redigera, dela, hämta eller utföra andra åtgärder.

Behöver jag en EMM-lösning?

Anledningen till att allt fler företag använder sig av EMM är att det ger dem överblick och möjlighet att hantera alla mobila enheter centralt, vilket täpper till säkerhetshål där information kan läcka ut. En EMM-lösning effektiviserar även både verksamheten och den enskilda medarbetarens arbete genom att man snabbt kan få ut information och uppdateringar av programvara.

– Det blir också allt viktigare för företag att kunna begränsa mobila enheters användning till specifika funktioner för enskilda medarbetare eller direkt låsa och spåra en stulen eller borttappad mobil. EMM ger också tillgång till en mängd information i realtid. Ett transportföretag kan till exempel följa den enskilda chauffören, menar Fredrich Pekár.

Företag hänger inte med

Och hur var det då med UEM, Unified Endpoint Management? Kort sammanfattat är det ett gränssnitt som omfattar allt som har en internetuppkoppling i en verksamhet – mobila enheter, servrar, klockor, etc. Med UEM kan allt hanteras från en enda konsol.

– Den tekniska utvecklingen för att ta och ha kontroll över allt som är uppkopplat går i snabb takt. Tyvärr är det många företag som inte hänger med. De blir allt mer mobila men de har inte lösningarna för att säkra systemen. En del tänker att de kanske inte är stora nog för en EMM-lösning. Men du behöver inte ha många medarbetare på fältet eller som jobbar hemifrån för att en lösning kommer att effektivisera och säkra din verksamhet, avslutar Fredrich Pekár på Optidev.

Liten ordlista

 

System:

MDM: Mobile Device Management
MAM: Mobile Application Management
MIM: Mobile Information Management
MCM: Mobile Content Management
EMM: Enterprise Mobility Management
UEM: Unified Enterprise Management

Enheter:

COSU: Corporate-Owned Single-Use
CYOD: Choose Your Own Device
BYOD: Bring Your Own Device

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


Robusta mobilitetslösningar för framtiden